Trubaci Guca – 0628793356

Trubaci Guca | Truba ujedinila svet u Guči

Truba, sunce, pivo i kamperi. Drugi dan Sabora trubača. Puni se mala varoš, pristižu sa svih strana. Najviše je stranaca. Kako kroče na tlo prestonice trube, opije ih onaj čudan zvuk limenog istrumenta pa krenu da se njišu u ritmu muzike sa sve rančevima na leđima.

tubaci guca Guca 2016

Grle se, pozdravljaju, iako se prvi put vide. Ovde su svi dobrodošli, ovo je teritorija dobrog raspoloženja, ozarenih lica, potpuna sloboda koja osvaja. Saboraši pristigli juče, dočekuju ove danas, osećaju se kao domaćini pa sa flašom u ruci nazdrave svakom gostu.

Najveselije je u kampu u centru grada. Stotne ljubitelja trube iz svih krajeva zemlje i sveta je tu. Miriše pasulj iz zemljanog lonca, kotlić riblje čorbe krčka se na laganoj vatri , pivo se hladi u obližnjem potoku a mlade dame opušteno, u kupaćim kostimima igraju uz vesele zvuke trube.

‘’Guča nas je spojila, Guča nas je održala, njojzi hvala’’ kaže Aleksandar Davidović, rođen u Prištini, živi u Beranama, a izjašnjava se kao jugonostalgičar.

Sa njim u Guču došli prijatelji iz Teslića, Rume, Šapca, Inđije, Novog Sada, Stepojevca, Beograda, Plava….

Ovo neraskidivo prijateljstvo počelo je pre sedam godina, upravo ovde, u maloj varoši. Trubaci Guca.

‘’ Upoznali smo se na Saboru trubača, i od tada se ne razdavajamo. Postali smo kućni prijatelji, posećujemo se, odlazimo jedni drugima na veselja u posete.A kampujemo samo u Guči. i dođemo ranije i odemo poslednji. Ove godine smo stigli 10. a odlazimo 24. avgusta. Mnogo nam je lepo.’’kaže Željko Stanimirović iz Šapca.

Da Guča spaja ljude u prilog govori i najava još jednog venčanja i to iz ove ekipe. Ivan Vojinović je na Saboru trubača sreo izabranicu svog srca Milenu Petrić. On je iz Šapca, ona iz Stepojevca. Uživaju u Guči a njihovi prijatelji iz kampa kažu da je brak već viđen, no da će zahvaljujući lepom provodu, samom upoznavanju, i upomeni koja ih vezuje za trubu, svoju vezu pred matičarem ozvaničiti naredne godine baš u Guči.

Uživaju u trubi jugonostalgičari ali im pariraju i Italijani. Samo na par metara dalje, radosno nazdravljaju domaćom šljivovicom, razvukli veselo osmeh, malo od dejstva alkohola, malo zbog pozitivnih vibracija koje vibriraju u vazduhu nad prestonicom trube.

trubaci guca 1

‘’O žurnalist, šljivovico vrh. Truba bene…. ‘’dopire iz vesele družine. Trubaci Guca.

Po prvi put grupa Italijana stigla je u malu varoš. kažu za Guču su čuli na radiju u Milanu, onda malo pretražili po Googl Trubaci Guca i eto ih u maloj varoši.

‘’Mnogo je dobro. Imate najbolju rakiju na svetu. Slobodu na kojoj mnogi samo mogu da vam zavide. I muziku, kada čujem zvuke trube toliko se oraspoložim da zaboravim na sve brihge. U kampu je fenomenalno, družimo se sa Francuzima, prva komšinica nam je iz Londona, Grcima, Srbima, ma sa svima… Odlično se razumemo iako ne poznajemo baš najbolje jezik.’’kaže Rafaelo iz Milana.

Izvor: www.blic.rs

Leave a comment

Your email address will not be published.